Sunday, April 20, 2014

AdeliaArissa : Kembar 5months

halohh . terskip entry kembar 4months . takpe lah ekk . gabung je laa satu entry . tu pon kembar dah masok 6months arini . baru nak up entry 5moonth . hakhak . malas nak taip . tetiba mcm tak tahu macam mana nak mula . ngeee . ok dah . mari mula kan .

Alhamdulillah . 21/03/2014 kembar 5months already . sekejap nye masa berlalu . bulan ni check up kena cucuk . alahhh . mama dia kemain hover sedih nya dari anak . sedih tau kena cucuk2 ni .

berat adelia (kakak) masa 5bulan 6.5kg dah . alhamdulillah naik . masa 4bulan hari tu 5.4kg .tapi si arissa ni . aishhhh ! masa 4bulan aritu 4.8kg . ni masa 5bulan 5.2kg ajeee . alaaa . cinonet mama ni . mungkin sebab baru baik demam kot . takpe lahh . next month naik 10kg terus ye dik . hakhak .

perkembangan masa 5bulan ni , adelia masih belum boleh meniarap . mama detect dia malas sikit . bontot die mcm berat . die mengiring2 je pastu golek balik . adik dia ringan sikit bontot dia alhamdulillah adik je dah pandai meniarap .

buat pertama kali nye kembar dapat selsema dan batuk yg agak teruk la tapi alhamdulillah tak teruk sampai kena amek nap . paling teruk pun sampai takde suara je . memula adik arissa kena lepas 2minggu , kakak adelia pulak kena . wuuu . serius mama kena kuat semangat jaga anak2 kembar . batuk adik arissa masih tak elok2.  dah sebulan dah batuk . semalam dia batuk teruk sangat . sampai muntah banyak giler . keluar kt hidung bagai . mama sangat lah menggigil . sebab 1st time tengok teruk cenggitu . mama is so risau . menjerit2 panggil papa . naseb baik adik arissa tak menggelupur . nampak die rileks glerr . mama yg menggelupur . aishhh . lepas tu , wasap la makcik kita yg keje klinik . pastu die suruh datang klinik dia je sebab doktor baby ada semalam . kemain jauh pegi klinik . dari serdang ke key ell yaww . hahah . alhamdulillah . cuma batuk kahak . takde asma pon . cuma kahak dia banyak sangat . nafas pun berbunyi2 . continue makan ubat je la. aishh . dah 3 ubat dah makan . tp still sama . korang ade pape petua nak buang kahak baby tak ? susah hati sgt tak baik2 ni. mintak elak la dari pape . wuuu .

hari ni dah 6bulan . yeayy . dah bole makannn . tak sabar nak masak utk kembarrr . aritu tanya doktor kt klinik swasta , kembar kan prem 35weeks so nak bg makan ikut umur sebenar die ke . maknanya makan masa umur die 7bulan . (sebab dia lahir awal sebulan dari EDD) umur asal dia kira baru 6bulan la . tapi doktor tu kata , takpe . bagi je time die 6bulan . die yg nak kuar awal . ahakss ! tapi tanya nurse kKia , dia suruh bg time nak dekat 7bulan . aishh . fening2 . anyone tau bila patut bg makan ni . mama die kemain eksaited nak buat puree ni . ahakss !



adik arissa memang sangat murah senyuman . mama rasa dah besar nanti die peramah orang nya . agaknye la enn . hahah

kakak adelia mcm serius sikit org nye . kalau dapat amek gambar die tengah senyum tu , tu kira snap paling bertuah la tu . hahaha

since si kembar selalu laahhh mintak di dukung , dah tak nak baring je . so atuk dia pun belanja kembar beli baby walker . so dia akan jelajah satu rumah . sampai dapur pun dah pandai pegi . aishhh . ni memang tak meniarap n merangkak la ni . terus jalan yeee .


ps : anak2 mama , mama akan tulis setiap perkembangan awak berdua dalam blog ni . so nanti bila dah besar , awak tahu mcm mana mama papa besar kan awak . semoga awak tau sayang mama utk awak ni , mmang tak kan boleh di ungkap dgn apa2 . semoga kembar mama jadi anak yg solehah . cukup lah jadi anak yg baik utk mama papa / in shaa allah tu pun boleh buat mama papa bahagia n bangga dgn kembar . lurf u QASEH . :)

2 comments:

misz sheyla said...

seronoknye baby kembar....hehe..semoga adelia ngan arissa sihat2 selalu...amiinn...

aishah nin said...

alololo, comelnya twins... :)