Friday, September 28, 2012

borang nikah settle . yeyyy ! boleh kawen dahh :)

As Salammm .
lama tak hapdate belog , hari ni mood nak cita pasal borang nikah . benda yang buat aku migrain berhari-hari . serius benda ni agak melecehkan . kena paham bebetul . so , aku nak share lah pengalaman (cewah pengalaman sangat kan ) sepanjang nak settle kan borang nikah . entry ni memang agak banyak sikit membebel nya . tak boleh point-point . nanti korang tak paham . ni rujukan utk b2b lain . ngeee .

oke2 , firstly , kita mula kan sebelah laki dulu oke . lelaki perlukan borang permohonan nikah 2A . sekarang boleh terus isi online je Borang 2A Klik Sini . pastu boleh print out terus . tak payah risau nak isi borang tulisan buruk la tulisan susah nak baca lah dan paling penting , tak payah risau dah pasal typo . boleh backspace je kalau salah , kalau dah print pun , kalau baru perasan salah , boleh edit balik . tapi kalau isi manual , korang boleh dapat kan borang kat tok kadi kawasan masing-masing . tapi isi tu tak boleh salah k . kalau salah kena potong pastu kena initial . oke yg ni penting !! jangan sign ape ape kat borang tu oke . korang kena sign bila jumpa pendaftar nikah .

oke . lepas dah siap isi , kena pegi pejabat agama (PAID) daerah lelaki . pasti kan alamat tempat tinggal sekarang dgn alamat IC sama . kalau tak sama , kena amek borang bermaustautin . pegi je kat web JAIS . oke . kalau kes ncik tunang aku ni , alamat IC die kajang , tapi die skrg tinggal kat serdang . so , disebabkan dia malas nak isi borang bermaustatin tu , dia pun pegi je pejabat agama (PAID) daerah hulu langat . pastikan bawak dua orang saksi utk sign borang nikah tu depan pendaftar nikah .

dokumen yg perlu dilampirkan sekali :

  • salinan ic pemohon
  • salinan ic dua orang saksi
  • sijil kursus kahwin yg asal dan salinan
  • HIV Test 
  • surat perakuan bujang (boleh miintak majikan yg buat)
oke , lepas complete semua tu , boleh lah pegi ke PAID untuk sign pendaftar nikah dan amek borang kebenaran kahwin utk lelaki . kena bayar RM10 . oke . done utk pihak lelaki . lepas dah dapat surat kebenaran nikah , serah kan kat pihak perempuan .

oke . sekarang pihak perempuan pulak . dapat kan borang 2C untuk permohonan nikah dan 2D untuk persetujuan wali . sama jugak macam borang lelaki , boleh isi online .








oke . isi dengan cermat oke . hehe . sama jugak untuk pihak perempuan , JANGAN SIGN dulu oke . lepas settle isi , pasti kan dokumen2 lain ada :

  • salinan IC pemohonan
  • saliinan IC wali
  • salinan IC dua orang saksi
  • sijil kursus perkahwinan yg asal dan salinan
  • HIV test
  • surat nikah ibu ayah yg salinan
  • surat mati wali (ayah)
  • surat kebenaran lelaki .

oke . lepas tu boleh terus pegi PAID . dalam kes aku , alamat IC dan Tempat tinggal sekarang sama . so , aku kena pegi PAID petaling kat shah alam . pegi sana untuk dpt kan sign pendaftar nikah dan surat kebenaran kawen . masuk je opis tu , bagitau je orang kat kaunter tu nak hantar borang permohonan nikah . layanan dorang memang baik glerr . dia terangkan kat kita sampai kita paham . jangan risau , takde interview bagai . lepas tu tunggu nombor untuk dapat surat kebenaran kawen pihak perempuan pulak . kena RM10 ye .lepas tu settleee .

ehhhh ! lupa2 . tak settle lagi . dapatkan contact number tok kadi kat kaunter tu . nanti korang bgtau lah korang nikah kat mana nanti die bagi contact number tok kadi tu then kita kena call tok kadi tu utk buat appointment masa taikrh nikah tu . kalau takde tok kadi , orang pejabat agama tu sendiri yg akan datang kat tempat korang nikah .

oke . tu je . sekarang kepala otak aku dah free gilerrrrr . harap korang paham . kalau tak payah , tiinggal kan komen yerr . ngeeee :)

9 comments:

orked violet said...

wah! best nye nak kawen.huhu

BTW, Sya foLLow bLog eqa yg 1 Lg 2..tp eqa update kt cni ek? confused jp.huhu

so sya da foLLow 2-2 bLog kamu.hehehe

free, visit/foLLow ye
sya-orked.blogspot.com

NurEqa said...

heee . oke thnx . slalu update cni je . heee :)

Miss Volvo said...

wah seronoknya nk kawin haha :P

Bella Achid said...

Hello, boleh tanya tak? Paling awal kita boleh hantar ke pej agama segala dokumen yg dh lengkap ni bila ye? Tq :)

NurEqa said...

3 bln sebelum nikah dah bole anta dah . :)

Nor Faseha said...

kalau nikah trus pon bleh jugak kan??? mean xde wat persandingan.....'just buat majlis mcm msljis ksyukuran boleh gak kan???

Anonymous said...

borang dah dpt klulusan dr pjbt ugame.ttb br perasan tdpat 1 kesalan ejaan name..mcm mne erk?

Cheap Tap said...

Bathtub Taps: It is mounted on the top side of the tub for mixing hot and cold water open. Hot and cold can be Taps UK by two pipes called duplex; hoist water lift spiral structure, metal ball-style, ceramic cartridge type and so on. Currently on the market is more single handle Pull Out Kitchen Taps.

Nurshira Ashiqin Mohd Suhaimi said...

Kalau borang dah spt dr pejabat agama..pastu perasan ada salah ejaan nama..camne ye...
Terima kasih